Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2009 17:15 - с.Свежен
Автор: nefity Категория: Други   
Прочетен: 3606 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свежен е село в Южна България, в община Брезово, Област Пловдив
Село Свежен е разположено в сърцето на Сърнена
Средна гора, от разпиляно като кехлибарена огърица по двете страни на малка рекичка. Намира се на 32 километра от Карлово и на 48 километра от Пловдив.

image

Селото е основано през 14 век. До 1934 година се нарича Аджар. През 1850 е създадено килийно училище, а през 1868 година първото българско селско читалище.Аджарци активно участват в Априлското въстание през 1876 година, заради което селото е опожарено. От опожаряването оцеляват около 100 къщи, които са обявени за архитектурно-исторически резерват. Могат да се видят тракийски могили, останки от крепости, калета и манастири. Преди години селото е наброявало над 5000 души и е било търговски център на околията.

image

В климатично отношение с.Свежен се отличава доста от околните му селища. Понеже то лежи доста високо, в сравнение с околните села, затова то е и много по-хладно. През зимата стават доста големи студове и обикновено зимата е снежна и трае от месец ноември до началото на месец април.Дебелите снегове рядко падат и не траят дълго. Пролетта е хладна, къса и често променлива; лятото късо и хладно, а есента хладна и дъжделива, - но не се забелязва, понеже почти се слива с зимата.Но както и да е климатът тук позволява позвалява засятото се със зърнени храни да се прибира навреме. Селото е изложено по своето местоположение на ветровете. В Свежан духат почти всички ветрове. Най-силно духат североизточния и северозападния, а южният и северният донегде прехвърлят местата около къщите. Селяните именуват североизточния вятър "горния", понеже идва от към горното течение на реката, а северозападния - "долния" (от долното течение на реката), северния-"овчиларски", понеже духа от с.Александрово (Окчулари) и южният - "кокалски", от месноста "Кокала".В селото овощиятя,лозята,гюловете и пр.цъфтят много по-късно от тези в околността.Най много дъждове падат пролет и есен. Селото Свежен лежи на 720 м. над морско равнище.

image
image
Паметника на загиналите във войните за национално обединение и Отечествената война намира се в центъра на селото.
В архитектурния ансамбъл влизат 100 стари къщи, оцелели по чудо от масовото опожаряване на селото от турците през лятото на 1877 година. Всички тези къщи са обявени за архитектурно исторически паметници на културата

image
Повечето от тях са в окаяно състояние и са загубили предишния си блясък. Въпреки това, няма как да не се възхитите на великолепните открити одъри с богати асмалъци, китните дворове, изкусно изработените тавани в стаите, уникалните за този край камини и коминни завършеци.
image
Правят впечатление интересните прозорчета на одаите/стаите за живеене/, които са тесни и удължени, разделени във вътрешността си на четири с дървена рамка.
 image
Повечето от къщите имат характерните за този край долапи – ниски приземни помещения без прозорци, в които се влиза през поставената в центъра на долния етаж, дървена малка врата.

А ето и малко снимки от природата и архитектурата на това прекрасно място..

image
По пътя за Свежен ... 
image

image

image
Изоставени но поне малко запазили красотата си къщи..
image

image

image

image

image
Есента настъпила .. в селото .. както винаги тихо и 
красиво скътало се в Сэрнена гора
image
Тясни и малки улички ..
image

image
Паметникът в центъра на селото..
image
Часовниковата кула която от високо гледа селото ..
image

image
Красива природа и чист въздух...
image

image

image

image
Цъклевата къща..
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Гордея се с това че яз съм от това село ...
Пожелавам на всеки да се одаде възможност да го посети..
Да осети чистия въздух и лекия ветрец...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nefity
Категория: Други
Прочетен: 167031
Постинги: 57
Коментари: 29
Гласове: 238
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930